Städbranschen Sverige i samtal med SKR, Ekobrottsmyndigheten, Adda och LO:
– Katastrof för våra medlemmar när brottslighet infiltrerar upphandlingar.
Vad gör vi när systematisk brottslighet infiltrerar offentliga upphandlingar? Det var ämnet under en Almedalsdebatt 2024, där Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm, lyfte situationen och lösningar med representanter från SKR, Adda, Ekobrottsmyndigheten och LO.
– För våra medlemmar är det en katastrof, när systematisk brottslighet infiltrerar offentliga städupphandlingar. Många av branschens seriösa aktörer avstår från offentliga upphandlingar, eftersom de vet att de är chanslösa i konkurrensen med ljusskygga företag, sa Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.
Sara Persson, brottsförebyggandespecialist vid Ekobrottsmyndigheten, instämde i att organiserad brottslighet är ett jätteproblem vid svenska offentliga upphandlingar.
– Skattepengar strömmar ut ur Sverige och människor utnyttjas, när svenska och internationella ligor använder företag som ett brottsverktyg.
Allt tyder också på att utmaningarna ökar:
– Vid Stockholm Stads upphandling i år kom det så många anbud från oseriösa företag att staden var tvungna att lägga delar av uppdraget i egen regi, berättade Sara Persson.
Hur vill SKR, Adda, LO och Ekobrottsmyndigheten attackera utmaningarna?
- SKR vill öka den ekonomiska kontrollen
SKR:s chefsjurist Sara Catoni, vill att kommuner och regioner ska få tillgång till mer information än de har idag, så att det blir lättare att göra en första kontroll, och öka kontrollerna under gång.
- Adda Inköpscentral vill minska sekretessen
– Det är svårt att göra något åt att dömda brottslingar deltar i offentliga upphandlingar, om vi inte vet vilka de är, skrev Olof Molander vid Adda Inköpscentral i en debattartikel i juni 2024.
Informationsdelning är A och O, för att bekämpa organiserad brottslighet vid offentliga upphandlingar, menar Olof och understryker att vi måste lösa det här problemet tillsammans. Han vill också se en tillsynsmyndighet, som kan granska företagen på plats och öppnar för id-kontroller.
- LO vill stoppa underleverantörer i flera led
– Det är ett jättebekymmer, att vi har statlig utredning som inte vill förbjuda underleverantörer i flera led. Man måste kunna begränsa antalet underleverantörsled, sa Johan Enfeldt vid LO. Han vill också att företag som inte följer upphandlingens krav ska tvingas betala ett vite, och ha ökad dialog med branschens arbetsgivarorganisationer.
- Ekobrottsmyndigheten vill stoppa straffade personer och förbjuda lönestöld
– Lyckas vi sätta dit någon för ett brott, ska de inte kunna vinna en upphandling, sa Sara Persson vid Ekobrottsmyndigheten. Hon vill också öka informationsutbytet, se fler ekonomer som granskar företagens bokföring, och göra lönestöld straffbart – precis som det är i Norge idag.
”Det finns hjälpmedel för att avslöja ljusskygga företag”
Avsätt resurser, ställ krav och gör kontroller. Det finns stöd och hjälpmedel, för att avslöja ljusskugga företag under gång. Dem måste vi använda, var några av Städbranschen Sveriges budskap.
Här kan ni se hela filmen från Städbranschens seminarium ”Dags att städa bort brottslighet vid offentliga upphandlingar”:
Matthias Lindholm, ordförande Städbranschen Sverige
Sista nyheter
Tipsa oss
Berätta om ett branschevenemang. Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se