Offentlig sektor ska inte vara en guldgruva för kriminella

Det är oklart varför en regering som säger att de vill prioritera arbetet mot brottslighet gör så lite när det sker i form av ett företag, skriver Matthias Lindholm, ordförande Städbranschen Sverige.

Offentliga upphandlingar har blivit en guldgruva för kriminella. Polisen beräknar att cirka en tredjedel av de 14 000 svenskar som är aktiva i gängkriminalitet agerar genom ett företag. Ekobrottsmyndigheten rapporterar också om ökad överlappning mellan ekonomisk brottslighet och organiserad brottslighet. Om det svenska systemet ska bestå måste offentliga upphandlingar stänga ute bolag som används som brottsverktyg. Det är oklart varför en regering som säger att de vill prioritera arbetet mot brottslighet gör så lite när det sker i form av ett företag.

Det råder ingen tvekan om att regeringen är medveten om problemet. I Ekots lördagsintervju i september säger arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg att arbetslivskriminalitet har utvecklats till en krissituation, men att hon vill lyssna in arbetsmarknadens parter innan regeringen fattar beslut. Som representant för Sveriges lokalvårdsföretag hör vi på Städbranschen Sverige dagligen hur våra medlemmar drabbas när mer eller mindre kriminell verksamhet snedvrider konkurrensen. Vi vet också att offentliga myndigheter ofta saknar resurser och kompetens för att jaga de här företagen.

I upphandlingar där priset är utslagsgivande faktor kommer företag som hittar flest kryphål alltid få fördelar. I år har till exempel Region Västerbotten både sagt upp avtalet med städföretaget Kleni och polisanmält företaget på grund av misstänkt brottslighet. Just Kleni är ett företag som vuxit snabbt tack vare offentliga upphandlingar. År 2022 vann Kleni tolv offentliga lokalvårdsupphandlingar och var därmed ett av de företag som vann flest upphandlingar inom segmentet. Nu polisanmäler alltså Region Västerbotten företaget.

Städbranschens seriösa aktörer – som betalar skatt, avgifter och löner enligt avtal – konkurrerar därmed mot allt från bulvanliknande lösningar till fasadverksamheter med underleverantörer i gråzoner. Det här hotar i förlängningen det svenska systemet.

Ljusskygga företag hittar ständigt nya kryphål för att slippa betala skatt och utnyttja utsatta grupper när de städar våra skolor, lokaler och sjukhus. Det här betyder att många av våra medlemmar avstår från offentliga upphandlingar eftersom de är chanslösa i konkurrensen med kriminella företag. Idag lyfts ökad kontroll fram som en lösning som ska hålla ljusskygga företag borta från upphandlingar.

Verkligheten är som alltid mer komplex. Kontroller är ett viktigt verktyg, men dyrt och kräver kunskap. I realiteten saknar många upphandlare både ekonomiska resurser och kunskap för att jaga personer som är experter på att hitta nya kryphål. Effekten blir att upphandlande myndigheter ställer krav som de aldrig följer upp. En rapport från Upphandlingsmyndigheten visar mycket riktigt att bara 32 procent av upphandlande myndigheter gör uppföljningar på sina egna krav.

När offentliga myndigheter varken har resurser eller förmåga till egen uppföljning är någon form av auktorisation från tredje part en möjlighet till granskning. För att auktoriseringen ska ha relevans måste den bygga på löpande kontroller – både på plats där tjänsten utförs och av företagets siffror. Här krävs aktuell kunskap om varningssignaler, nyckelsiffror och branschkunskap. Alternativet är en katt och råtta lek där offentliga myndigheter ständigt ligger steget efter samtidigt som alltmer pengar går till kontroller.

Polisen beräknar att cirka 14 000 personer är aktiva i svensk gängkriminalitet. Av dem agerar ungefär en tredjedel genom ett företag. Ekobrottsmyndigheten rapporterar också om en ökad överlappning mellan ekonomisk brottslighet och organiserad brottslighet. Utvecklingen hotar samhällets fundament.

Våra gemensamma resurser räcker knappast till vård, skola och omsorg när våra pengar läcker till kriminell verksamhet. Det finns lösningar, frågan är varför så lite görs.

Matthias Lindholm, ordförande Städbranschen Sverige

Sista nyheter

Tipsa oss

Berätta om ett branschevenemang. Skicka ett mail till info@stadbranschensverige.se